Калуська районна
державна адміністрація


Епідемічна ситуація з холери на Калущині залишається благополучною

10f

2022.06.13

  Холера (від chole — жовч і rheo — течу) —гостре інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами (Vibrio cholerae О1 або О139),їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової, сприйнятливої людини. Зараження  відбувається через інфіковану воду, харчові продукти, через руки забруднені виділеннями хворого і супроводжується зневодненням організму.

  Епідемічна ситуація з холери на Калущині залишається благополучною протягом багатьох років. Проте, повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура(станції водопостачання  та водовідведення),масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, як-от холери. А враховуючи те, що багато населення з окупованих територій  переїжджає до західних областей, ймовірність спалахів холери в нашій місцевості зростає.

  З метою недопущення завезення, виникнення і розповсюдження на території області холери, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, здійснюється постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, можливістю заносу холери з інших країн. Проводяться моніторингові дослідження середовища життєдіяльності людини. Щорічно в літній період, двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ в місцях масового рекреаційного водокористування та води водопровідних станцій на наявність патогенних холерних вібріонів.

Основні факти про холеру:

  Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу: у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.

  Проте, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини,малостійкий до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

 Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до 6 діб (частіше 2 – 3 доби).

Симптоми захворювання:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини і, як наслідок, відбувається згущення крові та зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою («руки прачки»);

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Профілактика холери

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, креветки, мідії у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду, мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;

Для надзвичайних ситуацій в Україні є певний запас вакцини проти холери. Вона має високу ефективність –  близько 85%.

!!!Памятайте, що Ваше здоровя  у Ваших руках!!!

Калуський районний відділ  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2022
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2