Калуська районна
державна адміністрація


БЕЗПРИТУЛЬНІ ТВАРИНИ – НАШІ ДРУЗІ!

356

2022.08.23

   Щорічно в серпні відзначають Міжнародний день безпритульних тварин. Метою започаткування цього дня є привернення уваги до проблем безпритульних тварин переважно собак та котів, які часто опиняються на вулиці через жорстокість та безвідповідальність людей.

        Хоча завдяки роботі благодійних організацій, комунальних підприємств, волонтерів та зростаючій обізнаності і відповідальності населення спостерігається чітка тенденція до зменшення кількості безпритульних тварин в містах України. Та нажаль, ця проблема все ще залишається дуже актуальною і потребує серйозного вирішення.

       Перебуваючи на вулицях, тварини не мають постійного та безпечного місця проживання. З одного боку їх підгодовують волонтери, намагаються їх прилаштувати та оберегти від смерті через переохолодження. З іншого боку деякі люди навпаки проявляють до них агресію і жорстокість. Ці тварини позбавлені турботи та любові. Через це більшість з них залякані та тікають від людей. Інші ж, щоб захиститись, стають агресивними. Безпритульні тварини страждають від паразитів та через перебування на вулицях без догляду часто хворіють. Такі тварини практично не отримують ветеринарної допомоги. Через голод, постійну небезпеку та переохолодження, тварини гинуть.

        Дійсно, поведінка безпритульних тварин може бути непередбачувана і не контрольована, що несе за собою реальну загрозу для здоров'я і життя людей, та треба розуміти, що за цим стоїть багато різних причин і факторів.

Основними причинами нападу тварини на людину є:

1. Коли людина вторгаєтеся на територію проживання тварини де її підгодовують, де вона відчуває себе в безпеці

2. Коли людина спробує наблизитися до їх потомства (у собак радіус зони, яку охороняє мати становить понад 20-30 м).

3. Рідко, але можливі напади, коли людина має при собі продукти харчування.

4. Коли людина проявляє пряму агресію до тварини.

5. Тварина заражена вірусом сказу.

      Тому, щоб попередити і запобігти таким випадкам необхідно врегулювати чисельності бродячих і бездомних тварин (методом відлову, стерилізації), вакцинувати їх, фінансувати та відкривати притулки для  безпритульних тварин з належними умовами утримання, активно запроваджувати просвітні заходи для підвищення свідомості людей. Власники домашніх тварин повинні контролювати приплід, реєструвати, стерилізувати своїх домашніх улюбленців. Також кожен може долучитися до вирішення проблем пов’язаних з безпритульними тваринами, через волонтерство, пожертвування коштів на притулки, харчування та стерилізацію тварин тощо.

      І хочеться нагадати, якщо запобігти нещасному випадку все ж не вдалось і вас вкусила бродяча тварина, треба негайно і ретельно промити поверхню рани чистою проточною водою з господарським милом, краї рани обробити розчином йоду і як найшвидше звернутися в найближчий лікувальний заклад для отримання подальшої кваліфікованої допомоги. Бережіть своє життя!

        Лікар із загальної гігієни  Калуського районного відділу 

                   ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                        Олеся Перегінець




<<< Повернутись в розділ
Календар
Серпень 2022
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3