Калуська районна
державна адміністрація


Що таке «жорстка» вода?

4321

2022.11.07

Нам пощастило жити в країні, де немає проблем із водопостачанням. Принаймні таких, як в африканських країнах, де будь-яка вода на вагу золота. Але питання якості води залишається доволі болючим.

Один з важливих показників якості питної води – це її жорсткість. Вона визначається наявністю у воді солей кальцію і магнію (так званих «солей жорсткості»). Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх концентрація була в нормі. Якщо ж цей показник перевищений, то вода вважається жорсткою.

Зазвичай, дощова вода спочатку є м'якою водою, але, як тільки вона падає і поступово проходить крізь земляні породи, насичуючись кальцієм і магнієм, її рівень "Загальної жорсткості" росте. Як правило, географічне місце розташування грає роль, оскільки підземні поклади мінералів відрізняються від регіону до регіону. Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода будучи хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі. Більш жорсткою є вода з підземних джерел, особливо, якщо дана місцевість багата солями кальцію і магнію. Жорсткість води з поверхневих джерел відносно невисока.             

Нормальною вважається жорсткість води близько 3 – 4 ммоль/л. Згідно Державних санітарних правил і норм (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» максимально допустима жорсткість води – не більше 7 ммоль/л.      

Запідозрити, що показник жорсткості води перевищений, можна і без спеціального аналізу. Ви помітите що:

  • в чайнику швидко з’являється накип, чай і кава здаються несмачними, а на поверхні утворюється плівка;
  • білі плями на посуді і келихах при висушуванні; білі розводи або плівка на скляних душових дверях, душових стінах, ваннах, раковинах і кранах;
  • миючі засоби погано піняться;
  • випраний одяг в жорсткій воді, часто виглядає неяскравим і грубим на дотик;
  • використання мила при купанні в жорсткій воді залишає на шкірі легку, липку мильну плівку, яка може перешкоджати якісному видаленню бруду і бактерій;
  • волосся стає тьмяним, млявим і неслухняним в укладанні, може з’явитися лупа;
  •   барахлить побутова техніка;
  •   забиваються труби кам’яним шлаком.         

 Причиною всіх цих проблем може бути саме підвищена жорсткість води. При цьому наліт на чайнику ви бачите одразу, а ось проблеми з побутовою технікою (наприклад, пральної і посудомийної машиною) стануть помітні лише з часом, коли вже буде необхідний серйозний ремонт. Адже накип утворюється на внутрішніх поверхнях (деталях барабана, нагрівальних елементах і т.п.). Утворення накипу може збільшувати рахунки за електроенергію до 25%, так як час на нагрів води теж збільшується.

Але проблеми з побутовими приладами – це ще пів-біди. Набагато гірше, що перевищення норми жорсткості води для пиття має негативний вплив на здоров’я людини.

Крім істотного погіршення стану шкіри і волосся, що є тільки зовнішнім проявом, солі відкладаються в організмі, що призводить до хвороб суглобів, а також появи каменів в нирках і жовчному міхурі.

Оскільки тверда вода впливає абсолютно на все: прилади, сантехніку, систему опалення, посуд, одяг, а особливо – на здоров’я людини, необхідно комплексно підходити до вирішення цієї потреби. А саме:

  • провести лабораторний аналіз води, щоб знати точний вміст усіх домішок (не тільки кальцію і магнію, а й механічних та біологічних забрудників, інших сполук та мінералів);
  • дібрати фільтруюче обладнання, яке зможе очистити воду від них;
  • правильно встановити та підключити фільтри;
  • вчасно змінювати картриджі.

       За результатами багаторічних моніторингових досліджень проведених працівниками Калуського районного відділу ДУ «Івано- Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» встановлено, що загальна жорсткість питної води в нашому регіоні коливається від 1,8 ммоль/л до 18,5 ммоль/л. Найнижча загальна жорсткість спостерігається у джерельних водах, найвища - у водах населених пунктах Войнилівського куща.

        В цьому році спостерігались підвищені ці показники у криничних водах сіл Копанки і Кропивник (10,0 ммоль/л. і 14,8 ммоль/л).

        Хочете дізнатися, чи відповідає вода у вашому крані, в криниці, каптажі чи джерелі вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10? Фахівці лабораторії Калуського районного відділу ДУ «Івано- Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведуть необхідні дослідження. Якщо результати аналізу показали, що вода надто жорстка або знаходиться на межі норми, то можливий варіант вирішення проблеми – установка фільтру - пом’ягшувача води. Якщо ж, крім підвищеної жорсткості, є й інші невідповідності, то фахівці нададуть необхідні консультації, щоб виправити ситуацію.

 

Лікар із загальної гігієни відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неіфекційних захворювань

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ України»                                                                    Марія ЖЕКАЛО




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2022
В П В С Ч П С
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3