Калуська районна
державна адміністрація


22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

9

2023.03.22

Всесвітній день водних ресурсів проходить щорічно з 22 березня 1993 року, метою якого є підвищення обізнаності про те, що 2,2 мільярди людей живуть без доступу до безпечних водних ресурсів і пронадзвичайну важливість води для оточуючого середовища і розвитку суспільства.

Основні цілі проведення Всесвітнього дня води:

  • сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;
  • інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;
  • залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, суспільні неурядові організації і приватний сектор.

Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води. Згідно з даними ООН, аж 884 мільйони людей у світі не мають доступу до безпечного джерела води, а 2,5 мільярди потерпають від захворювань, спричинених відсутністю санітарної інфраструктури.

Не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90% , огірки – на 95%, кавуни – на 96%. Навіть людина складається з води: 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.

Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсоток втраченої води зросте до 10, то у людини починаються галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.

Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удар на відміну від тих, хто п’є води всього дві склянки.

Сьогодні вода знаходиться під серйозною загрозою.Економічний розвиток і зростання чисельності населення світу означає, що сільське господарство і промисловість вимагають все більше води, а виробництво енергоносіїв, що потребують великих обсягів води, зростає для задоволення попиту. Зміна клімату робить якість води більш нестабільним і сприяє забрудненню навколишнього середовища.

У червні 1999 року в Лондоні на ІІІ конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку міністри екології та охорони здоров’я 35 європейських країн, в тому числі й Україна, підписали Протокол з проблем води та здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи запобігання небезпечним ситуаціям.
Згідно з класифікацією ООН, за запасами води, які формуються на території країни і доступні для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи. За міжнародною класифікацією лише Закарпатська область належить до середньозабезпеченого місцевим стоком регіону (6,3 тис. куб. м на одну людину). Низька забезпеченість в Чернігівській, Житомирській, Волинській та Івано-Франківській областях (3,3-2,0 тис. куб. м), в інших областях – дуже низька і надзвичайно низька (1,98 – 0,12 тис. куб. м на одну людину.

Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах та ін. Але потрібно пам’ятати, що ресурси води небезкінечні, і наше здоров’я залежить від її кількості і якості.

Від того, як ми цінуємо воду, залежить, як ми управляємо водою і ділимося нею. Цінність води вище, ніж її ціна - вода має величезну і багатогранну цінність для наших будинків, культури, здоров'я, освіти, економіки та цілісності нашої природного середовища.

 

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Марія ЖЕКАЛО

 

 

 

 

 

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2023
В П В С Ч П С
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1