Калуська районна
державна адміністрація


Обережно стихійна торгівля!!!!

2000

2022.06.28

Серед населення поширена думка, що «домашня продукція» – це «натуральна продукція». Вона корисна, смачна та за доступною ціною. Тому, здебільшого, віддаємо перевагу ринку, ніж крамниці. Але до ринків можемо так і не дійти. Купуємо  безпосередньо, «на шляху додому»,  в місцях стихійної торгівлі. І зовсім не задумуємося -  чи безпечна ця продукція? Яке її походження? Де виготовлена? І взагалі, в яких умовах реалізується? Ці питання особливо важливі у літній спекотний період.

На стихійних ринках асортимент величезний. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашні тістечка і пиріжки, домашня консервація – все «засмагає» під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарних вимог. Не зважають покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Якість продукції у місцях стихійної торгівлі ніхто не перевіряє.

Споживачі не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі.

Слід пам’ятати, що високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами. Останнім часом спостерігається погіршення ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Причиною таких харчових отруєнь здебільшого слугують домашні консерви, в’ялена, копчена, солена риба. За даними Держпродспоживслужби України за 5 місяців 2022 року зареєстровано 23 випадки захворювання на ботулізм з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби – тараньки придбаної у місцях стихійної торгівлі. За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 12 випадків з 15 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 8 випадків (9 постраждалих), овочеві та рибні – по 2 випадки з 3 постраждалими, 10 випадків – із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною в місцях стихійної торгівлі). Тож важливо звертати увагу – «Що? Де? Коли?» ви купуєте.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі з порушенням умов зберігання.

Дуже важливо!!! Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов та термінів зберігання.

Існують відповідні температурні норми зберігання продуктів:
+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
-2…+2 °С – риба гарячого копчення;
-2…-5 °С – риба холодного копчення;
–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені. Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С близько доби. Стільки ж часу можна тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2°С до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, це продовольчі магазини та агропродовольчі ринки, де державний контроль за безпечністю та якістю харчових продуктів здійснює Держпродспоживслужба.

Закликаємо всіх не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі! Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах, де встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль якості продуктів, що є гарантією придбання безпечної для споживача продукції.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2022
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2