Калуська районна
державна адміністрація


Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь в літню пору

2003

2022.06.29

 Літо – це можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.  Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Серед основних причин гострих кишкових інфекцій:

-  недотримання правил особистої гігієни,

-  недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв,

- вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання тощо.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного  походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Основні симптоми харчового отруєння – нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках  зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури. Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря.

З метою попередження харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

- не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

- не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

- не беріть в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- на відпочинку виключіть приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

- під час відпочинку з дітьми ознайомте дітей з правилами дотримання особистої гігієни, слідкуйте за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі рослини;

- не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;

- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення  з вулиці та після кожного відвідування туалету;

- добре проварюйте, тушкуйте і просмажуйте харчові  продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.

Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря. Відпочивайте з розумом та будьте здорові!.

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2022
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2