Калуська районна
державна адміністрація


Накопичувальна пенсійна система - як інструмент соціального захисту майбутніх пенсіонерів

2

2017.11.22

Пенсійне забезпечення – важлива складова системи соціального захисту населення, як нинішніх пенсіонерів, так і працюючих громадян, які повинні в процесі трудової діяльності заробити гідну пенсію.

Про це в інтерв’ю обласному телебаченні «Галичина» розповіла начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Надія Павлюк.

– Реформування пенсійної системи України віднесено до пріоритетних завдань політики держави – наголосила Надія Миколаївна, – головною зміною, яку внесла Верховна Рада в урядову пенсійну реформу, стала норма про введення з 2019 року в Україні другого рівня пенсійної системи – накопичувальних пенсій. В цілому, згідно з українським законодавством, в країні існують три рівні пенсійної системи – солідарний, накопичувальний і добровільний накопичувальний:

·   солідарний рівень працює вже багато десятиліть: працюючі громадяни наповнюють зі своїх зарплат Пенсійний фонд, який виплачує ці гроші пенсіонерам;

·   накопичувальний передбачає, що кожен українець зі своєї зарплати буде відраховувати певну суму на державний рахунок, з якого потім сам же буде отримувати «додаткову» пенсію. За збереження коштів на цьому рахунку відповідає держава, а всі пенсійні фонди, які будуть брати участь в системі, повинні бути учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

·   добровільний накопичувальний рівень, як і солідарний, вже працює в Україні. Він має на увазі наявність приватних пенсійних фондів, за допомогою яких можна зібрати гроші на старість.

Як зазначила посадовець, другий рівень запрацює, якщо Верховна Рада, крім уже схваленої пенсійної реформи, прийме законопроект щодо впровадження обов’язкової накопичувальної системи. Зараз в парламенті є варіант такого документу. У ньому передбачається, що коли накопичувальна система почне працювати, українці будуть відраховувати на індивідуальні державні рахунки 2 % зарплати. Однак пізніше внесок буде рости на 1 % щороку, поки не досягне 7 %. Отже, накопичувальна система передбачає пряму залежність розміру пенсії від доходів громадян протягом трудового життя. Такі виплати мають бути обов’язковими для працюючих українців, які станом на 1 січня 2019 року будуть молодше 35 років, а тим, хто старше, дадуть право вибирати, чи користуватися накопичувальною системою.

Для відображення позитиву такої системи, Надія Павлюк навела приклади її функціонування в таких країнах, як Швеція, США, Великобританія, Польща, Чілі, громадяни яких проявляють високу довіру до пенсійної накопичувальної системи.

Враховуючи вищезазначене, варто зробити висновок, що нова пенсійна система, особливо її накопичувальна частина, спрямована на виховання економічної самостійності та відповідальності громадян за стан особистого матеріального добробуту після виходу на пенсію. Це повинно змусити людей уже сьогодні замислитися над тим, що вони отримають по завершенні своєї трудової діяльності, підвищити їх зацікавленість у контролі за належною сплатою роботодавцями страхових коштів до Пенсійного фонду.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2017
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2