Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені заходи бібліотеками Калуської ЦБС з 07.10 до 14.10.2019

2019.10.18

Бібліотека-філія с. Мислів Калуської  ЦБС.Книжково-пізнавальна виставка «Берегиня галицької кухні» (110-й річниці з дня народження Дарії Цвек присв'ячується). В доробку Дарії Цвек ряд книг з кулінарії.До останнього подиху вона продовжувала вести активне громадське життя, була членом Союзу українок, вела безліч записів по кулінарії. Її книги «Солодке печиво», «До святкового столу», «На добрий вечір», «Нашим найменшим», «Малятам і батькам» та інші.Та так і не дочекалася виходу своєї останньої праці -«Енциклопедія галицької кухні». Дарія не дожила до своїх 95-ти кілька місяців.
Дорогі користувачі бібліотек, завітайте, прочитайте, поділіться з друзями, книги чекають......

09 жовтня 2019 року

«Микола Бажан - поет і громадський діяч» - під такою назвою 9 жовтня в бібліотеці-філіїс. Пійло проведено літературне досьє, присвячено110-йрічницівід дня ародження Миколи Платоновича Бажана – українського поета, перекладача, культуролого, енциклопедиста, філософа та громадського діяча. Про життєвий та творчий шлях письменника розповіла завідуюча бібліотеки Марія Кухтин. Читачі бібліотеки декламували вірші та поеми поета «Собор», «Брама», «Гофманова ніч». В бібліотеці представлено книжкову виставку «Золотий дзвін імен».

 

11 жовтня 2019 року

    Бібліотекар  бібліотеки-філії с.Тужилів Іванна Василів спільно з завідуючою Народного дому Світланою Багринівською провели годину історичної пам'яті,присвячену Дню українського козацтва, створення УПА та Дню захисника України «Лине козацька слава з далеких віків».Ведучі заходу Коник Романата Остапчук Ольга розповіли про історію виникнення козацтва, УПА, про наших земляків,які боролися та сьогодні відстоюють незалежність України.Читачі бібліотеки декламували патріотичні вірші та прийняли активну участь у конкурсі малюнків на тему: «Україна – європейська держава».

11 – 12 жовтня Коломия стала театральним центром. І не просто театральним, а – театрально-драматургічним. В ці дні, на сцені МПК «Народний дім» відбувся VII Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв «АМПЛУА». Організатори фестивалю: продюсерський центр «АМПЛУА», театр «СОЛОМІЯ» при підтримці Національної спілки театральних діячів України, відділу культури, молоді та спорту Коломийської міської ради, Коломийського МПК «Народний дім».

Театральне свято вдалося!

Спеціально на Фестиваль завітала з м. Калуш режисерка і драматург Любов Липовська, яка разом з театром «ЛюбАрт» також вдруге взяла участь у Фестивалі і на цей раз представила п’єсу Тетяни Щастіної «Землетрус».

12 жовтня 2019 р.

У м.Івано-Франківськ відбувся Шостий  Міжнародний фестиваль фольклорних колективів «Родослав», у  якому Калуський район представляв новостворений фольклорний колектив НД с.Боднарів. На такій великій сцені він виступив вперше, зате з великим успіхом. 

   У бібліотеці-філії с. Перекоси проведено патріотичну годину «Тепло долонь і серця - захисникам України», присвячену 77-ій річниці створення УПА, Дню Українського Козацтва та Дню захисника України.«У день великого християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці –берегині нашого народу, покровительки війська і козаків ми відзначаємо День захисника України», -такими словами розпочала свій виступ ведуча Марія Атаманчук і розповіла, що саме у День захисника України ми віддаємо шану всім, хто нині захищає Батьківщину та з гордістю згадуємо історичні перемоги наших прадідів, які своїми бойовими звершеннями здобували та  обстоювали свободу і незалежність України.Учасники дійства Марія Микитин, Ольга та Тетяна Смик, Олександр Вількович, Ірина Сорока, Єлизавета та Давид Пилипчуки декламували патріотичні вірші: «Біль батьківських ран», «За Україну, за її волю», «Ви живі», «Стрілець», «Молитва за захисників» та інші.Користувачі бібліотеки прийняли активну участь укозацькій вікторині та познайомилися з  літературою, представленою навиставці «ЖиттявідданеУкраїні».

До Дня українського козацтва та Дня захисника України працівники Голинської сільської бібліотеки та Народного дому провели історичну годину пам’яті та слави «Ми роду козацького, діти землі української цвіт».На початку заходу завідуюча книгозбірні Любов Жекало розповіла про традиції святкування дня Покрови в Україні та про славні козацькі традиції, а бібліотекар Віра Завадецька познайомила присутніх з літературою про легендарних отаманів Б.Хмельницького та І.Сірка, а, також, отамана Гамалію.Для тих, хто захоплюється історією своєї держави, для відвідувачів бібліотеки організовано книжково–ілюстративну виставку «Моя Україна – колиска козацької волі».

 

13 жовтня 2019 року

  У  НД с. Цвітоваспільно з бібліотекою-філією проведено літературну годину «За тебе, Вкраїно, за честь твою і Славу». Ведучою свята булла Соломія Боєчко. Із вступним словом виступила бібліотекар Оксана Колінко. У святі взяли активну участь Артем Боєчко, Станіслав Порціна, Сокіл Вікторія, Володимир Романів, Євген Боєчко.

Завідуюча Народним домом щиро подякувала учасникам свята і всім присутнім. До уваги всіх бажаючих у бібліотеці організовано книжкову виставку«Як ви умирали, вам сурми не грали».

 

  У бібліотеці-філіїс.Бабин - Зарічний проведено поетичну годину «Їх душа - горіння й криця». Ведучі заходу Масляк Іванна, Піщугіна Андріана та Мельничук Христина розповіли про свято Покрови, яке не тільки релігійне, а й національне. 14 жовтня ми відзначаємо ще й День захисника України та День українського козацтва. Читачі доповнили розповідь ведучих патріотичними віршами. Бібліотекар провела вікторину «Що ми знаємо про козаків?» та презентацію тематичної виставки «Героїв стежина від батька до сина». На завершення в Народному домі була проведена ігрова програма «Зростаймо мужніми».

 

  У бібліотеці-філії с. Ріп'янкапроведено вечір історичної пам'яті «Не обміліє пам'яті ріка і в серці буде вічно жити». Ведучі Шостачко Оксана та Артемович Вікторія розповіли,що 14 жовтня - триєдине свято для всіх українців – Покрова Божої Матері, День українського козацтва та День захисника України. Каблак Юлія, Луцан Діана, Хацевич Андріана та Шебеста Галиначитали вірші про історичне минуле нашої країни та події,які тепер відбуваються на Сході. Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам'ять тих лицарів, які в далекі часи стали на смертельну боротьбу з ворогом України і тих воїнів, які в наш час загинули за волю України. Завідуюча бібліотеки провела презентацію виставки «Ми роду козацького діти – землі Української цвіт».

 

  У бібліотеці-філії №1 с. Томашівці відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки, присвяченої Дню українського козацтва та Дню захисника України «Під покровом Богородиці слава козацька живе». Про книги,представлені на виставці, розповіла завідуюча бібліотеки Ольга Сулима. Соломія Кусень, Ольга Родзень, Тетяна Корж та Ілона Кухар декламували поезію,присвячену цим історичним подіям. Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх,хто віддав життя за волю України.

 

 

    В НД с. Боднарів спільно з бібліотекою-філією проведено годину-реквієм,присвячену Дню захисника України «В серцях несемо вдячності немало всім тим,хто землю боронить». Ведучі заходу -  Іванна Луцька та Роман Ліщинський. Розпочалася година композицією «Я молюсь за Україну».  Патріотичні пісні звучали у виконанні вокального ансамблю,фольклорного колективу та солістів-вокалістів. Користувачі бібліотеки декламували патріотичні вірші. Присутні переглянули книжкову виставку «Їх імена землі моєї рідної окраса».

 

До бібліотеки-філії с. Мислівзапросили всіх односельчан на патріотичний акцент «Благословенна та держава, що має відданих синів!», присвячений Дню захисника України, Дню українського козацтва та УПА. Після завершення заходу присутні вшанували пам’ять захисників вітчизни з покладанням квітів та щирою молитвою на місцевому цвинтарі біля могили воїну АТО Михайлу Осташу. «Велика шана і глибока скорбота.Герої не вмирають! Слава нації!».

 

  У бібліотеці-філії с.Студінка відбулося свято образотворчого мистецтва «Осінній пензлик», присвячене Дню художника. Яке святкується щорічно в другу неділю жовтня,щоб відзначити роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій. Присутні на святі діти з радістю творили роботи різної тематики, а також присвятили багато своїх робіт патріотичної тематики Дню захисника України.  

 

  Працівниками сільської бібліотеки та Народного домус. Лука проведено козацькі ігри і забави «Нащадки козацької слави», присвячені Дню захисника України, Дню українського козацтва, Святу Покрови та 77–й річниці УПА.Поєднання цих свят є символом непорушного зв’язку багатьох поколінь захисників України та проявом поваги до них. Адже за багатовікову історію українського народу не раз його сини ставали на захистрідної землі.Нинішні нащадки хоробрих українських козаків із честю відстоюють нашу землю. Захищати Україну – це виснажлива і важка праця, це покликання і присяга самому собі всього українського народу, військових, добровольців, волонтерів говорила бібліотекар Щербицька Г.М. і провела «Козацьку вікторину».Завідуюча Народнимдомом Поліщук О.П. провела козацькі ігри та забави «Хто сильніший», «Хто спритніший»; ігри з м’ячем, стрибки в мішку, перетягування канату, носіння води ложкою. Переможцями  козацьких забав стали Кухар Вікторія, Фрик Денис, Зюльковські Ілларія та Віктор, Тягур Євген, Поліщук Тетяна, Федоляк Ольга та Блищик Діана. Присутні переглянули книжкову виставку «Під твоїм Покровом, БожаМати, сини боролись за волю України».

 

«Вірні сини Батьківщини» - під такою назвою   в бібліотеці-філії с.Пійло проведено годину пам’яті та шани, присвячену Дню захисника України та 77-й річниці УПА. Про історичніподії, пов’язані з Українською Повстанською Армією та борців,які боролися за волю і незалежністьУкраїни розповіла завідуюча сільської книгозбірні Марія Кухтин. Користувачі бібліотеки Марунчак Владислав, Бережницька Анастасія та Лисаник Тетяна декламували вірші про Україну та її героїв. На завершення Марія Петрівна презентувала книжкову виставку«Українці - націягероїв».

 

14 жовтня

14 жовтня у приміщенні Народного дому с. Середній Бабин відбулося районне свято присвячене Дню захисника України. Розпочався захід з панахиди біля меморіальної дошки загиблого Івана Беляєва, продовжився захід у приміщенні Народного дому. Всі присутні на святі мали змогу познайомитись з літературою, яка була представлена на книжковій виставці «За волю України!», яку підготувала бібліотекар Любов Шушайло . 

    В  день  Покрови  Пресвятої  Богородиці  голиняни  відзначали  першу  річницю  відкриття   церкви  Покрови  Пресвятої  Богородиці.  Народний  дім  спільно  з  церковною  громадою  з  отцем – деканом  Анатолієм  Козаком,  отцем  Миколою  Хомином  готувалися   до  приїзду  Архієпископа і Митрополита Володимира Війтишина ,адже присутність Владики – це присутність доброго Батька, який піклується своїми дітьми. Учасники  гуртка  художнього  читання ( керівник  Микола  Івахнюк)  зустріли  Владику  з  пишним  короваєм  Зустріч  супроводжувалась  грою  на  скрипці  у виконанні Ольги  Кінащук  та  Христини  Бучак.   Опісля діти та  церковна  громада  спільно з Архієреєм  прославляли Бога   на Архієпастерській Божественій  літургії,  яку служив сам  Владика  з  дванадцятьма  отцями  з  сусідніх  сіл,  які  були  запрошені  на  літургію.  Літургія  супроводжувалася  співом  Народного  хорового  колективу  Народного  дому  села  Голинь ( керівник  Ольга  Кінащук).  Дитячий  хор  церви   Покрови  Пресвятої  Богородиці  та  Народного  дому  керівник  Христина  Бучак  виконали  пісні  до  святого  причастя  «Серце  Ісуса»,  «Свята  Покрова  Божа  Мати».  По  завершенню  літургії  Владика  освятив  воду  та  запустив  в  небо  Святу  Вервечку  миру,  яка  була  закуплена  на  кошти,  які  жертвували  парафіяни  на  різні  потреби.  Спільна молитву за Україну,  та її героїв всіх поколінь  відправили  місцеві отці  спільно  з Архієпископом  і Митрополитом  Володимиром   Війтишином  біля  Барельєфу  Героїв  Небесної  Сотні.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2019
В П В С Ч П С
29 301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2