Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


У регіонах триває нагляд (контроль) за проходженням опалювального періоду

2021.02.09

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання, Держенергонагляд проводить постійний моніторинг стану проходження опалювального періоду 2020-2021 років (далі – ОП) суб’єктами відносин у сфері теплопостачання. Зокрема, здійснюється моніторинг проблемних питань, що потребують невідкладного вирішення, в тому числі технологічних порушень (аварій, відмов) на енергетичних об’єктах у сфері теплопостачання. Це передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 916-р «Про затвердження плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження».

Представників Держенергонагляду залучають до розслідування причин і наслідків аварій та відмов на теплових установках і мережах теплогенеруючих, теплотранспортуючих, теплопостачальних й теплосервісних організацій, які призвели до порушення режимів теплопостачання споживачів соціальної сфери.

Так, у період з 05 січня по 03 лютого 2021 року в Україні відбулося 210 випадків технологічних порушень, що призвели до зупинки джерел теплової енергії, порушення нормального режиму роботи теплових мереж та спричинили припинення теплопостачання населенню і соціально важливим споживачам. Такі порушення стались у містах: Київ – 78 порушень, Вінниця (76), Львів (33), Чернівці (9), Харків (7), Рівне (2), Кременчук (1), Кропивницький (1), Енергодар (1),  Чернігів (1) та смт Сосниця Чернігівської області (1).

Без опалення та/або гарячого водопостачання залишалися 4 703 житлових будинки, 167 закладів дошкільної освіти, 147 закладів освіти та 70 закладів охорони здоров’я, Всі випадки технологічних порушень було усунуто протягом доби та відновлено теплопостачання об’єктів.

1. Джерела теплової енергії.

Через аварійні ремонтні роботи енергообладнання та теплопроводів у котельнях (ділянки трубопроводу теплової мережі на виході з котельні), з метою усунення витоку теплоносія, протягом доби без опалення перебували споживачі соціальної сфери (341 житловий будинок, 10 закладів освіти, 6 закладів охорони здоров’я, 6 закладів дошкільної освіти (2 випадки в адміністративних районах м. Харків) та 7 житлових будинків у м. Чернівці). Причина – вичерпання ресурсу, незадовільне технічне обслуговування та порушення щільності.

2. Магістральні теплові мережі.

Внаслідок корозійного пошкодження трубопроводів магістральних теплових мереж з причини вичерпання ресурсу, незадовільного технічного обслуговування та порушення щільності, протягом доби без опалення перебували споживачі соціальної сфери:

      298 житлових будинків, 9 закладів дошкільної освіти, 7 закладів охорони здоров’я та 6 закладів освіти у м. Кропивницький;

      87 житлових будинків, 3 заклади дошкільної освіти та 2 заклади охорони здоров’я у м. Львів;

      53 житлові будинки, 7 закладів освіти та 3 заклади дошкільної освіти (3 випадки в адміністративних районах м. Харків);

      16 житлових будинків та 1 заклад дошкільної освіти у м. Енергодар.

Також через порушення прокладки фланцевого з`єднання теплової мережі та порушення щільності, протягом доби без опалення залишились споживачі соціальної сфери (111 житлових будинків, 5 закладів дошкільної освіти та 4 заклади освіти у м. Кременчук).

3. Розподільчі теплові мережі.

Через корозійне пошкодження трубопроводів розподільчих теплових мереж  (з причини незадовільного технічного обслуговування та порушення щільності), протягом доби без опалення перебували споживачі соціальної сфери:

      655 житлових будинків, 32 заклади освіти, 30 закладів дошкільної освіти та 8 закладів охорони здоров’я (78 випадків в адміністративних районах м. Київ);

      118 житлових будинків, 5 закладів дошкільної освіти, 4 заклади освіти та 1 заклад охорони здоров’я (2 випадки в адміністративних районах м. Харків);

      71 житловий будинок, 2 заклади освіти та 1 заклад дошкільної освіти (4 випадки у м. Чернівці);

      50 житлових будинків, 4 заклади охорони здоров’я, 3 заклади дошкільної освіти та 2 заклади освіти (6 випадків у м. Вінниця);

      4 житлові будинки (2 випадки у м. Рівне).

4. Припинення електропостачання на джерела теплової енергії.

Внаслідок пошкодження електричних мереж протягом доби без опалення перебували споживачі соціальної сфери у наступних містах:

      2 763 житлові будинки, 92 заклади дошкільної освіти, 66 закладів освіти, 36 закладів охорони здоров’я (70 випадків у м. Вінниця);

      25 житлових будинків, 2 заклади охорони здоров’я, 2 заклади дошкільної освіти, 2 заклади освіти (10 випадків у м. Львів);

      16 житлових будинків, 2 заклади дошкільної освіти та 2 заклади освіти (4 випадки у м. Чернівці);

      6 житлових будинків та 1 заклад освіти в смт Сосниця Чернігівської області.

Причина порушень – вплив сторонніх осіб та організацій.

5. Припинення електропостачання на центральні теплові пункти.

Через пошкодження електричних мереж (причина – вплив сторонніх осіб і організацій), протягом доби без опалення перебували споживачі соціальної сфери (46 житлових будинків, 3 заклади охорони здоров’я, 2 заклади дошкільної освіти, 2 заклади освіти (13 випадків у м. Львів).

Через аварійні ремонтні роботи трубопроводів у центральному тепловому пункті, протягом доби без гарячого водопостачання перебували споживачі соціальної сфери (8 житлових будинків, 2 заклади освіти та 1 заклад дошкільної освіти у м. Львів). Причина – незадовільне технічне обслуговування та порушення щільності.

Через аварійні ремонтно-відновлювальні роботи на розподільчих теплових мережах (на ділянці від центрального теплового пункту до теплових уводів споживачів), протягом доби без гарячого водопостачання перебували споживачі соціальної сфери (1 житловий будинок та 1 заклад освіти у м. Чернігів). Причина порушення – вичерпання ресурсу та порушення щільності.

6. Припинення газопостачання на джерела теплової енергії, в тому числі через виконання робіт на газопроводі, ГРП та інше.

Внаслідок проведення аварійних ремонтних робіт на підземному газопроводі персоналом АТ «Львівгаз», протягом доби без опалення перебували 5 житлових будинків, 3 заклади освіти, 1 заклад охорони здоров’я та 1 заклад дошкільної освіти (5 випадків у м. Львів). Причиною порушення став вплив сторонніх осіб та організацій.

7. Припинення водопостачання на джерела теплової енергії.

Через проведення аварійних ремонтних робіт на водопроводі персоналом МКП «Львівводоканал» (причина – вплив сторонніх осіб та організацій), протягом доби без опалення перебували 22 житлові будинки, 1 заклад дошкільної освіти та 1 заклад освіти (3 випадки у м. Львів).

Держенергонагляд фіксує всі порушення теплопостачання і в межах своїх повноважень вживає заходи задля недопущення у майбутньому таких ситуацій та з метою забезпечення безаварійного проходження наступного опалювального періоду.

Крім того, відомство забезпечувало видачу Актів щодо підтвердження факту відсутності газифікації природним газом багатоквартирних будинків та відсутності або нефункціонування у зазначених будинках систем централізованого теплопостачання. Такі дії здійснено на виконання вимог пункту 8 Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 916-р.

Так, станом на 03 лютого 2021 року представниками Держенергонагляду складено 605 Актів по 4 519 багатоквартирним будинкам, з метою застосування ліцензіатами з постачання електричної енергії пільгових тарифів на електроенергію для населення в опалювальний період.

Водночас повідомляємо, що відомство припиняє видачу зазначених Актів, у зв’язку з прийняттям Регулятором постанови від 06 січня 2021 року № 15 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП», якою скасовано дію постанови НКРЕ від 23 квітня 2012 року № 498, та з урахуванням прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови від 01 лютого 2021 року № 64 «Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії», якою не передбачено видачу таких Актів інспекцією.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Лютий 2021
В П В С Ч П С
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6