Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Праведники народів світу

2021.03.15

Допомога євреям в окупованій Україні найчастіше каралася смертю самого рятівника і всієї його сім'ї. Та все ж люди ризикували. І, як символ вдячності, єврейський народ ініціював почесне звання для таких людей – Праведник народів світу. В Україні розмова про феномен праведників розпочалася відносно нещодавно, зі здобуттям незалежності. Хоча однією з перших звання праведниці отримала українка – Марія Бабич.  Ми спробували розібратися і пояснити: хто такий Праведник народів світу, скільки українців отримало це почесне звання, чому про праведників в Україні почали говорити лише тепер та як дізнатися чи є серед них ваші близькі чи знайомі.

 

1. Праведник народів світу –  хто це?

Праведник народів світу – офіційне звання, надане людині, яка ризикувала власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту. Звання присуджує Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» (Єрусалим, Ізраїль)

 

2. А які критерії присудження?

Насамперед, повинні існувати документи та\або свідчення тих, хто вижив чи\або отримав допомогу і може підтвердити факт порятунку.

Серед критеріїв отримання звання Праведника народів світу:

- активна участь у порятунку євреїв від небезпеки страти чи депортації у табір смерті

- реальна небезпека для життя рятівника чи/та його близьких

- усвідомленість порятунку єврея

- дії рятівника не мотивовані вигодою (фінансовою чи будь-якою іншою)

- якщо рятівник упродовж подальшого життя не завдав шкоди будь-якій іншій людині

 

 3. Коли почали надавати звання Праведника народів світу?

У 1953 році Кнессет (парламент) держави Ізраїль ухвалив закон «Про увічнення пам’яті мучеників та героїв», у результаті якого створений меморіал «Яд Вашем». Одне з основних завдань меморіалу – від імені держави Ізраїль і всього єврейського народу висловити подяку тим неєвреям, які ризикували власним життям, задля порятунку євреїв у час Голокосту. Остаточні критерії присвоєння звання визначені у 1963 році. Нині цим критеріям слідує спеціальна комісія, до якої входять відомі історики, юристи, представники уцілілих під час Голокосту євреїв на чолі з членом Верховного суду Ізраїлю. З 2005 року її очолює суддя Яків Тіркель. Вона розглядає і приймає відповідне рішення щодо кожного окремого випадку.

 

4. А який процес надання звання?

Людина, вшанована званням Праведника народів світу, отримує іменну медаль і почесне свідоцтво Праведника. Імена Праведників карбують на Стіні пошани в Саду Праведників народів світу в меморіалі «Яд Вашем», на горі Пам’яті в Єрусалимі. Також меморіал уповноважений «надавати Праведникам народів світу почесне громадянство держави Ізраїль, а якщо їх немає у живих – пам’ятне громадянство, як визнання їх подвигу». Нині церемонії з надання звання відбуваються переважно в ізраїльських дипломатичних установах у країнах проживання Праведників. В Україні така церемонія вперше відбулась у вересні 1991 р. Станом на 1 січня 2018 року нараховується 26 973 Праведники народів світу у 51 країні.

 

5. В Україні існує звання Праведник України. Це одне і теж?

Не зовсім. Праведник України – це почесне звання, запроваджене у 1989 р. з ініціативи Всеукраїнської єврейської ради та фонду «Пам’ять жертв фашизму в Україні». Його отримують жителі України, які рятували євреїв в роки Другої світової війни на території України. Всеукраїнська єврейська рада направляє інформацію до меморіалу «Яд Вашем» для присвоєння звання Праведник народів світу. Проте не завжди людина зі званням «Праведник України» має звання «Праведник народів світу». На це впливає складність критеріїв та процедури присудження звання меморіалом «Яд Вашем».

У тому ж 1989 р. запроваджене звання «Праведник Бабиного Яру» для вшанування людей, які рятували євреїв в окупованому Києві. Перше вручення відповідних дипломів відбулося у листопаді того ж року.

У 2007 р. запроваджене звання «Діти Праведників» –для відзначення дітей, народжених не пізніше 1943 року, чиї батьки рятували євреїв, а отже їх дітям теж загрожувала смертельна небезпека. Їх нагороджують відповідними дипломами «Син Праведників» або «Донька Праведників».

 

6. Скільки українців отримало звання Праведник народів світу, Праведник України та Праведник Бабиного Яру?

Актуальна статистика буде оприлюднена на сайті меморіалу «Яд Вашем» впродовж 2019 року. За останніми даними, станом на 1 січня 2018 року звання Праведник народів світу отримали 2 619 українців. Першою серед них була Марія Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт Осіпову. Після війни Бабич стала членом сім'ї Осіпових і разом з ними виїхала до Ізраїлю. Звання Праведниці народів світу було надано їй 1 травня 1962 р. Від того часу кількість тих, кому надається звання зростає щороку. Наприклад, упродовж 2017 р. його отримали 46 осіб.

Станом на 1 січня 2010 р. звання Праведник Бабиного Яру надано 607 особам. Першими його отримали православний священик Олексій Глаголєв, його дружина Тетяна та діти Магдалина і Микола, які допомогли багатьом євреям в окупованому Києві, надавши їм прихисток і забезпечивши фальшивими документами.

Точна кількість Праведників України невідома, але мова йде про понад 3 000 осіб. При цьому 1 625 із них паралельно отримали звання Праведників народів світу.

Звичайно, з різних причин далеко не всі, хто допомагав врятуватись євреям під час Голокосту, отримали бодай-якесь із цих звань.

 

Марія Бабич та Голда Меїр на церемонії урочистого відкриття Алеї Праведників народів світу 1.05.1962
Марія Бабич та Голда Меїр на церемонії урочистого відкриття Алеї Праведників народів світу 1.05.1962
Джерело: https://goo.gl/rmP7Qr

 

7. Чому про феномен Праведників народів світу в Україні почали говорити тільки тепер?

У СРСР на офіційному рівні тема Голокосту, а відтак і тих, хто надавав допомогу євреям замовчувалась з політичних причин. По-перше, особлива доля євреїв під час нацистської окупації не вписувалась в ідеологічну конструкцію про «єдиний радянський народ». По-друге, на це впливали радянсько-ізраїльські дипломатичні конфлікти та побоювання щодо активізації єврейського національного руху. Викликало підозру також спілкування між рятівниками та врятованими, якщо останні проживали поза межами СРСР. Деякі факти порятунку євреїв у часи Голокосту як, до прикладу, акція організована з ініціативи митрополита УГКЦ Андрея Шептицького використовувались СРСР з пропагандистською метою для ілюстрації, начеб-то, зв’язку між «українськими буржуазними націоналістами» та «єврейськими сіоністами». Діяльність з пошуку та надання звання Праведник народів світу почалась відкрито лише після проголошення в Україні незалежності, до чого, на жаль, багато зі свідків банально не дожили.

 

8. Мені відомо про людей, які врятували євреїв під час Голокосту. Що я можу зробити?

Спочатку, перегляньте список Праведників народів світу з України. Можливо, серед імен уже є Ваші знайомі. У разі, якщо Ви не знайшли імені у довіднику, то подайте відповідні документи для підтвердження звання Праведника народів світу до меморіалу «Яд Вашем» Перелік документів та покрокові дії розміщені на офіційному сайті меморіалу: www.yadvashem.org/ru/righteous/how-to-apply.html

 

9. Чи можна надати звання Праведника народів світу, якщо людини вже немає у живих?

 Так, звання можна отримати посмертно.

 

10. Я знайома(-ий) з родиною Праведника та його історією. І переконана(-ий), що цю історію варто почути. До кого можна звернутися?

Нині музей «Територія Терору» працює над усноісторичним проектом «Жива історія», мета якого –  пошук та запис свідчень очевидців 1930-1940-х років. Якщо Праведник чи його родина не проти поділитися з музеєм історією порятунку, то надішліть нам, будь ласка, контакти на пошту territoryterror@gmail.com і ми зв’яжемося з ним.

 

11. Хочу дізнатися більше інформації про Праведників народів світу. Де ще можна про них дізнатися?

Насамперед, радимо переглянути офіційний сайт Меморіалу «Яд Вашем»www.yadvashem.org/righteous.html

Також зверніть увагу на проект «Польські Праведники – відновлення пам’яті» Музею історії польських євреїв «Полін»: https://sprawiedliwi.org.pl/pl

та проект «Портрети.UA» Національного музею історії України у Другій світовій війні https://xn--e1agqdganc.com.ua/

і довідник «Праведники народів світу» Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума»: http://www.tkuma.dp.ua/images/public_dounload/2016_dovidnik_pravedniki_for_inet.pdf

 

12. А чи є фільми про Праведників народів світу України?

Так, є. Нині уже завершені 8 серій циклу документальних короткометражних фільмів «Слово Праведника» (режисерки Світлана Левітас та Маргарита Яковлева) Дізнатися більше можна на офіційній фейсбук-сторінці: facebook.com/Word-of-the-Righteous-291600848000153

Також є ряд документальних кінорозвідок про українських праведників на UA:Перший –  «Олександра Шульженко. Доля Праведниці» та фільм «Праведники»

Радимо переглянути анімаційний документальний фільм «Людина з обличчям», присвячений Праведнику народів світу Якову Сухенку, який у час Голокосту рятував євреїв у м. Рівне: https://www.youtube.com/watch?v=PyBC-so84-U

Та художній фільм «У темряві» польської режисерки Агнєшки Голланд, який був номінований на премію «Оскар» - про Праведника народів світу зі Львова Леопольда Соху.

Підготували: 

науковий співробітник музею Андрій Усач

завідувачка інформаційного сектору Анна Яценко




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2021
В П В С Ч П С
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3