Калуська районна
державна адміністрація


Обережно :  САЛЬМОНЕЛЬОЗ !

2022.10.20

 В  останні роки медиків почали насторожувати сімейні та групові захворювання на  сальмонельоз після вживання  продуктів харчування, які заражені сальмонелою.

        В минулому році було зареєстровано  спалах сальмонельозу ,при якому постраждало 13 осіб, які вживали лаваш з куркою в закладі швидкого харчування.

В поточному році в районі зареєстровано 5 випадків сальмонельозу. Хворіли дорослі, які вживали продукти харчування домашнього приготування та молокопродукти, які купили на міських стихійних ринках.

          Що ж треба знати про сальмонельоз і як його попередити ?

          Сальмонельоз  - це гостре інфекційне захворювання, яке виникає при споживанні продуктів харчування , заражених мікроорганізмами із роду сальмонел. Сальмонела не тільки досить довго зберігається, а й розмножується  в продуктах харчування. В процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 80 градусах С через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво. Саме порушення режимів теплової обробки найчастіше і сприяє харчовому отруєнню.А також можливе повторне забруднення харчових продуктів харчування через брудні руки,кухонний інвентар- дошки,ножі,на яких розробляють готове м'ясо, рибу, овочі, фрукти, зелень і т.д.У таких випадках кухонний інвентар необхідно маркувати , після використання мити із застосуванням миючих засобів.

          Джерелом інфекції цього захворювання є різні тварини: велика рогата худоба, свині, коні, собаки, коти, гризуни, птиця (особливо водоплавна). Можливе зараження і від людини – носія сальмонели. Не дотримуючись правил особистої гігієни, носії сальмонел можуть стати джерелом зараження великої кількості людей. Захворювання на сальмонельоз можуть бути пов’язані  також із споживанням зараженого молока, м’яса птиці, яєць, риби та виготовлених з них виробів. Тому всі м’ясні, рибні страви  та яйця треба піддавати необхідній термічні обробці, м’ясні вироби купувати на ринках, де встановлено санітарно-ветеринарний контроль. Стихійного продажу м’яса і м’ясопродуктів слід остерігатися.

          Від потрапляння в організм людини збудників сальмонельозу до появи перших ознак  захворювання може пройти від 2 годин до 3 діб, але найчастіше  6-18 годин. Захворювання починається гостро : температура підвищується до 38-40 градусів С, з’являються головний біль, слабість, втрата апетиту. До цих ознак додаються також біль у животі, нудота, блювання, пронос. Тому дуже важливе є своєчасне розпізнання захворювання. При появі  перших ознак необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування абсолютно недопустиме.                                                                

У державному масштабі  робиться все необхідне, щоб не допустити виникнення  кишкових інфекцій викликаних сальмонелою, але дуже багато залежить від нас самих , адже навіть дрібні порушення , допущенні при приготуванні страв у домашніх умовах чи закладах громадського харчування мають тяжкі наслідки.

           

       Тільки дотримуючись правил термічної обробки , зберігання продуктів харчування та особистої гігієни можна вберегтися від сальмонельозу.

 

    Лікар- епідеміолог

    ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                       Ольга Гошовська

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2022
В П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5